Sittszállítás 17. kerület Budapest

Sittszállítás 17. kerület

Ahhoz, hogy megértsük miért is fontos a sittszállítás és mi a sitt, kicsit beszélnünk kell az építkezéseknél keletkező hulladékokról.  A sitt egy szleng szó, a hétköznapi életben használjuk és építési törmeléket jelent. A németből eredeztethető, ahol a Schutt szó jelentése törmelék, omladék.

Napjainkban a korlátozott tárolási hely miatt egyre égetőbb problémát jelent a hulladéklerakókba kerülő hulladék mennyiségének csökkentése. Mivel a szilárd hulladék nagy része építési törmelékből származik, ezért különböző intézkedésekkel próbálják ezt minimalizálni.

sittszállítás budapest 17. kerület
sittszállítás

Az építési hulladÉk környezeti hatásai közé tartozik:

  • talajszennyezés -a z emberi tevékenység a talaj minőségét rombolja. Amennyiben nem tartják be a hulladéklerakók a környezetvédelmi előírásokat, előfordulhat, hogy veszélyes anyagok kerülnek a talajba. Ilyenek lehetnek a nehézfémek és a különböző mérgező anyagok. A növények magukba szívják a szennyezést és ennek következményeként bekerülhet a szervezetünkbe
  • vízszennyezés – a víz minőségének romlása az emberi tevékenysége által. A vízi növényeket és a vízben élő állatokat károsítja, elpusztítja. A gyárak sok esetben megtisztítás nélkül juttatják a vízbe az általuk kibocsátott szennyező anyagokat. Gyakran előfordul, hogy háztartási hulladék is kerül a vízbe, ez pedig az emberi felelőtlenség eredménye. Egyre nagyobb méreteket ölt az óceánok műanyag szennyezése is
  • légszennyezés – avarégetés, hulladékégetés

Negatív gazdasági hatásokat is jelentkeznek az építkezéseknél, mert az elpazarolt anyagokat pótolni kell, ezzel jelentősen hozzájárul az építkezés költségeihez. A hulladék csökkentésének érdekében az építésvezetőknek alaposan át kell vizsgálni a lehetőségeket, amelyek magukba foglalják a hulladék csökkentését, újrahasznosítását és tárolását. Ezek közül természetesen a csökkentés a legfontosabb feladat.

Hulladék keletkezhet a nyersanyagok kitermelése és feldolgozása, valamit a végtermékek felhasználása során. A törmelék vagy hulladék olyan építkezési tevékenységből származik, mint például a bontás, épületek felújítása, új építkezések. Az építőiparban elvárás a gyorsaság, ennek eredménye a pazarlás, mert a vállalkozókat a gyorsan elvégzett munkáért jutalmazzák, nem pedig a rendelkezésre álló anyagok ésszerű felhasználásáért. Ezek a tevékenysége nagy mennyiségű anyagot és energiát emésztenek fel, valamint hatalmas mennyiségű szilárd hulladékot termelnek. Ezen hulladékok a tervezésből, a logisztikából és a fizikai építési folyamatokból származnak. Senki sem szeretné, ha a fennmaradó törmelék sokáig ott maradna a helyszínen, gondoskodni kell az elszállításáról.

Milyen hulladékok keletkezhetnek egy felújításnál?

  • csempe, cserép, fa
  • törött tégla, üveg, vakolat
  • kő, kavics, beton
  • gipszkarton, fém, üveggyapot

Ezeknek egy részét könnyen újra lehetne hasznosítani, ennek ellenére gyakran egyenesen a szeméttelepre szállítják őket előzetes válogatás nélkül. Így akár olyan veszélyes anyagok, mint az azbeszt szelektálása is elmarad. Ez nem csak környezetszennyező, hanem tilos is.

Előfordul, hogy nem szeretnénk megvárni az évente esedékes lomtalanítást, akkor szükségünk lehet a sittszállításra:

  • lakás, pince, padlás lomtalanításakor
  • hagyaték elszállításakor
  • épületen belüli bútormozgatás, elszállítás
  • iroda lomtalanítás, szemétszállítás, selejtezés

Ezeknek a hulladékoknak az elszállítására egy olyan cég segítségét kell igénybe venni, akik kellő szakértelemmel és megfelelő engedélyekkel rendelkeznek. A sitt és egyéb kisebb szemét elszállítására többnyire zsákokat használnak. Előnye, hogy olyan helyen is igénybe lehet venni, ahol a konténeres megoldás nem lehetséges. Nagyobb mennyiségű szemétnél konténerre van szükség. Ilyenkor a cég kiszállítja hozzánk a kiválasztott méretű konténert, mi belepakoljuk a sittet, majd a cég ezt elszállítja.

A professzionális szállítók a hulladékokat a megfelelő, engedélyezet helyre szállítják. Megkülönböztetik a tiszta és vegyes építési hulladékot, kommunális hulladékot, lomot, kerti és zöld hulladékot, veszélyes hulladékokat, fém fa műanyag hulladékokat.

 

 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Call Now Button